Bahan :
5 - 6 biji kentang
2 sudu besar butter,
1 sudu besar mayonis
2 sudu besar susu segar
sedikit blackpepper
garam
Cara :
Kupas kulit kentang. Potong dadu supaya cepat empuk. Rebus dan bila dh empuk lenyekkan smpai hancur. Campurkan dgn mayonis,susu segar, butter dan blackpaper. garam letak sikit.
Gravy@Sos Kentang Putar
Bahan :
2 cawan air
1 kiub pati ayam megi
1 biji bawang besar - cincang
buter lebih kurang
2 sudu besar
20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap cair (pekat pon boleh je) ikut kehitaman yg nak
Cara :
Masak air dengan kiub ayam dan bawang besar sampai mendidih. Kemudian tapis ambil air dia ja.Air tu kemudian masuk dalam periuk.
Masukkan butter,sos tomato,sos tiram,kicap cair, serbuk lada hitam.
Kacau sampai sebati. Untuk bagi pekat, bancuh tepung gandum dengan air. Tapis n tuangkan dalam kuah. So kuah akan pekat. Kalau kurang masin, tmabah garam secukupnya.
Lastly, curah kuah atas kentang.
5 - 6 biji kentang
2 sudu besar butter,
1 sudu besar mayonis
2 sudu besar susu segar
sedikit blackpepper
garam
Cara :
Kupas kulit kentang. Potong dadu supaya cepat empuk. Rebus dan bila dh empuk lenyekkan smpai hancur. Campurkan dgn mayonis,susu segar, butter dan blackpaper. garam letak sikit.
Gravy@Sos Kentang Putar
Bahan :
2 cawan air
1 kiub pati ayam megi
1 biji bawang besar - cincang
buter lebih kurang
2 sudu besar
20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap cair (pekat pon boleh je) ikut kehitaman yg nak
Cara :
Masak air dengan kiub ayam dan bawang besar sampai mendidih. Kemudian tapis ambil air dia ja.Air tu kemudian masuk dalam periuk.
Masukkan butter,sos tomato,sos tiram,kicap cair, serbuk lada hitam.
Kacau sampai sebati. Untuk bagi pekat, bancuh tepung gandum dengan air. Tapis n tuangkan dalam kuah. So kuah akan pekat. Kalau kurang masin, tmabah garam secukupnya.
Lastly, curah kuah atas kentang.
ni hasilnya..nampak pelik sikit tapi sedap..hehe
No comments:
Post a Comment